Monikäänteisen miehen monet koettelemukset, 2o.9. klo 18:45

Viekkaan monikäänteisen miehen monet koettelemukset, naiset ja kostava kotiinpaluu
.
Markku ja klassikot luentosarja jatkaa Odysseuksesta, tästä länsimaisen miehen, tietoisuuden ja samalla ihmisen prototyypistä, ovelasta viekkaasta sankarista, joka vaikuttaa toteuttavan eeppisen miesfantasian.
Kaupunkien hävittäjä, sotasankari, joka seikkailee maailman merillä ja kukistaa luonnonvoimat ja alkuperäisasukkaat kieron älynsä avulla.
.
Mies, johon kaikki kauniit naiset rakastuvat ja joka kuitenkin kaipaa vaan kotiinsa poikansa ja miestään 20 vuotta nuorten komeiden kosijoiden piirittämänä odottaneen uskollisen puolisonsa luokse.
.
Ja lopulta onnistuu kotiinpaluussa ja toteuttaa vielä kostonsa hillottomalla kaikki omaisuuttaan ja puolisoaan piirittäneet kosijat ja epäuskolliset palvelijat.
Onko tämä sankarin perustyyppi myös eeppinen kolonialisti kuten Franz Fanon esitti verratessaan kaikki kolonialisteja Odysseukseen, vaiko jo idussaan oleva porvari, joka itsesäilytysvaistonsa voimin kukistaa sekä sisäisen luontonsa että ulkoisen luonnon voimat päästäkseen palaamaan takaisin kotiinsa omaisuutensa pariin kuten Frankfurtin kriittiset koululaiset esittivät.
.
Vai onko tämä ällin, enemmän kuin voiman sankari, kiero kreikkalainen, viekas rosvo kuten tragedioissa esitetään vai jo varhainen viisas mikä Odysseuksesta tehdään filosofisessa perinteessä.
.
Joka tapauksessa itse Odysseia on monimerkityksellisempi ja useampien äänien laulu, kun sen pintatason miesfantasian teleologia ja avautuu klassikoiden tapaan aina uusille luennoille.
.
Eikä itse asiassa Odysseuksen tarinan telos pääty edes iki-ihanaan kuninkaalliseen sänkyyn uskollisen puolison kanssa vaan Teiresiksen profetia asettaa tälle taas uuden harhamatkan ja koettelemuksen, ne kun eivät ihmiseltä näytä loppuvan koskaan.
.
Tästä kaikesta ja monesta muustakin käänteestä kerrotaan Markun sinne tänne harhailevilla luennoilla Stoassa koskien eeppisen harharetkeilijän koettelemuksista kertovia lauluja.

Antiikin ajattelun klassikot: Eeppinen ajattelu

Helsingin työväenopiston luentosarja tiistaisin 6.9-15.11.2022, klo 18:45-20:15. Suuri luentosali. Kulttuurikeskus Stoa. Itäkeskus. Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki

VTT Markku Koivusalo

 

Ajattelun klassikot ovat kulttuurin perustekstejä, jotka ovat syntyneet tietyssä historiallisessa ympäristössä, mutta puhutelleet ihmisiä kautta aikakausien ja saaneet aina uusi ajankohtaisia merkityksiä ja tulkintoja eri aikoina eläen omaa epälineaarista, kerrostunutta ja hyppäyksellistä kulttuurihistoriallista elämäänsä.

Työväenluentokurssilla tutustutaan länsimaisen ajattelun klassikkoteksteihin Markku Koivusalon kanssa ja syksyllä 2022 aloitetaan antiikin Kreikan ajattelun klassikoista.