Gérard Fromanger, En révolte à la prison de Nancy, huile sur toile, 1974.

Vankilaprojektit

Vankiloiden informaatioryhmä – Le Groupe d’information sur les prisons (GIP) 1970-1972.

Sietämätön – Intolérable) (1971-1972)

Mahdoton vankila 1980

Vankiloiden informaatioryhmän perustaminen 8.2.1971

Manifeste du G.I.P

“Kukaan meistä ei voi varmuudella paeta vankilaa. Tänään vähemmän kuin koskaan. Poliisikontrolli tiivistyy arkielämässämme: kaupungin kaduilla ja teillä; ulkomaalaisten ja nuorten ympärillä; on jälleen rikos ilmaista mielipiteensä: huumeiden vastaiset toimet moninkertaistuvat mielivaltaisesti. Olemme ”tutkintavankeuden” merkin alla. Meille kerrotaan, että oikeus on ylityöllistetty. Näemme sen selvästi. Mutta entä jos poliisi ylityöllisti sen? Meille kerrotaan, että vankilat ovat ylikansoitettu. Mutta entä jos väestö onkin ylivangittu?

Vankiloista julkaistaan ​​vain vähän informaatiota. Se on yksi yhteiskuntajärjestyksemme salatuimmista alueista, yksi elämämme mustista laatikoista. Meillä on oikeus tietää, haluamme tietää. Tästä syystä perustimme viranomaisten, asianajajien, toimittajien, lääkäreiden ja psykologien kanssa vankiloiden informaatioryhmän.

Pyrimme tietämään mikä on vankila: kuka sinne menee, miten ja miksi he menevät sinne, mitä siellä tapahtuu, millaista on vankien ja myös vartijoiden elämä, millaisia ovat rakennukset, ruoka, hygienia, miten sen sisäiset määräykset, lääkärintarkastukset ja työpajat toimivat; kuinka sieltä pääsee pois ja millaista on poispäässeille elämä yhteiskunnassamme.

Tätä informaatiota emme ole löytäneet virallisista raporteista. Kysymme heiltä, ​​joilla on jossakin ominaisuudessaan kokemusta vankilasta tai yhteyksiä vankiloihin. Pyydämme heitä ottamaan meihin yhteyttä ja kertomaan sen minkä he tietävät. Olemme tehneet kyselylomakkeen, jonka saa meiltä. Heti kun olemme saaneet tarpeeksi vastauksia julkaisemme tulokset.

Tehtävämme ei ole ehdottaa reformia. Haluamme vain tehdä vankiloiden todellisuuden tunnetuksi. Ja tehdä sen välittömästi, lähes päivittäin, koska aika on loppumassa. Kyse on yleisen mielipiteen herättämisestä ja sen pitämisestä hereillä. Pyrimme käyttämään kaikkia tiedonvälityskeinoja: päivittäin, viikoittain, kuukausittain. Vetoamme siksi kaikkiin mahdollisiin foorumeihin.

Lopuksi on hyvä tietää mikä meitä uhkaa; mutta on myös hyvä osata puolustaa itseään. Yksi ensimmäisistä tehtävistämme on julkaista pieni Täydellisen pidätyksen manuaali, johon liittyy tietenkin Huomio pidättäjille.

Jokainen, joka haluaa antaa meille tietoa, saada tietoa tai osallistua työskentelyymme voi kirjoittaa osoitteeseen: G.I.P: 285, rue de Vaugirard, Paris-XVe.

Informaatioryhmän puolesta:

Jean-Marie Domenach, Michel Foucault ja Pierre Vidal-Naquet

 

Le Groupe d’Information sur les Prisons : archives d’une lutte, 1970-72, documents réunis et présentés par Philippe Artières, Laurent Quéro et Michelle Zancarini-Fournel, postface de Daniel Defert. IMEC, Paris 2003.

Sietämätön (Intolérable) (1971-1972)

Sietämätön 1: Tutkimus kahdessakymmenessä vankilassa

Intolérable N°1 – Mai-Juin 1971 – Enquête dans 20 prisons

  • Brochure publiée en mai 1971 aux éditions Champ Libre.
  • Introduction
    • Préface à Enquête dans vingt prisons, Paris, Champ libre, coll. «Intolérable», no 1, 28 mai 1971, pp. 3-5. DE II, 91.
  • Questionnaires
  • Récits
  • Réponses

Mahdoton vankila (L’impossible prison) 1980

L’impossible prison: Recherches sur le système pénitentiare au XIXe siècle réunies par Michelle Perrot: Débat avec Michel Foucault, Paris: Éditions du Seuil, 1980.

[Maurice Agulhon, Jacques Léonard, Michel Foucault, Michelle Perrot, etc.]

La poussière et le nuage (Foucault’n vastaus Jacques Léonardille.)

Table ronde du 20 mai 1978 (keskustelu historioitsijoiden kanssa)

Postface L’Impossible prison