Kosminen vitutus 6.9. klo 18:45

Eeppinen ajattelu
Kauppalehden otsikossa pörssikurssi ennustaja, sijoittaja Jeremy Granthan, varoittelee ”eeppisestä finaalista” jossa superkuplan puhkeaminen voi johtaa tragediaan.
Ennustajista ja alkuperäisestä eeppisestä ja traagisesta ajattelusta puhutaan myös tämän syksyn luentokurssilla Helsingin työväenopiston kaikille avoimilla luentokursseilla antiikin klassikoista.
Ensimmäisenä vuorossa on IIlias, tuo suuri eeppinen runoelma sodasta, väkivallasta ja voimasta.
.
Simone Weilin sanoin ”voimasta, jota ihmiset käyttävät, voimasta, joka alistaa ihmiset, voimasta, jonka edessä ihmisten liha vetäytyy.”
Eeppinen runoelma kaikkein eeppisimmästä sodasta, jossa sankarit kuolivat kauniina ja nuorina ja bilettävän naisen ruumiin sijaan verihurmeinen miehen ruumis oli poliittisen vallan ja kaikkialle kulkevan maineen edellytys.
Se on laulu sankareista ja vihapuheesta ja vihan teoista, Akhilleuksen vihasta ja suurten sankarien suurista tunteista, raivosta, ilosta, itkusta ja voivottelusta.
.
Se on laulu kunniasta ja kunniaväkivallasta, laulu maineesta ja häpeästä.
Se on laulu, jossa asetetaan länsimaisen politiikan perustat, kun itseyttään täynnä olevat sankarit joutuvat toimimaan yhdessä ja myös ryhtymään neuvonpitoon, harjoittamaan dialogia ja perustamaan yhteisen julkisen tilan keskelleen.
.
Se on myös laulu tappamisesta, ryöstämisestä ja raiskauksista, saaliista ja saaliin himosta, mutta myös puolueeton laulu, joka laulaa kummankin puolen suuria urotekoja.
Se on laulu sodan spektaakkelista ja sen aiheuttamista ruumiista.
.
Tervetuloa kuuntelemaan!

Antiikin ajattelun klassikot: Eeppinen ajattelu

Helsingin työväenopiston luentosarja tiistaisin 6.9-15.11.2022, klo 18:45-20:15. Suuri luentosali. Kulttuurikeskus Stoa. Itäkeskus. Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki

VTT Markku Koivusalo

 

Ajattelun klassikot ovat kulttuurin perustekstejä, jotka ovat syntyneet tietyssä historiallisessa ympäristössä, mutta puhutelleet ihmisiä kautta aikakausien ja saaneet aina uusi ajankohtaisia merkityksiä ja tulkintoja eri aikoina eläen omaa epälineaarista, kerrostunutta ja hyppäyksellistä kulttuurihistoriallista elämäänsä.

Työväenluentokurssilla tutustutaan länsimaisen ajattelun klassikkoteksteihin Markku Koivusalon kanssa ja syksyllä 2022 aloitetaan antiikin Kreikan ajattelun klassikoista.