Ajankohtaisesta poliittisesta teatterista

24.1. klo 18:45

Idän yksinvaltiaan sotaisa hybris, turvapaikan hakijat, ME-TOO, sodan järjetön kirous, mahdin luoma epäoikeudenmukainen tavallisista kuolevaisista piittaamaton maailmanjärjestys jne.  

Termillä ”poliittinen teatteri” on nykyään lähinnä negatiivinen sävy. Silloin kuin teatteri ymmärretään siinä predikaatiksi poliittiselle, viitataan termillä politiikan teatraalisuuteen ikään kuin vain ulkonaisena esityksenä ja osana spektaakkelin yhteiskuntaa.

Ja kun adjektiivi poliittinen liitetään taas itse teatteriin, sillä helposti ymmärretään yksinkertaiseen ideologiseen indoktrinaatioon pyrkivää teatteria, jossa poliittinen oikeaoppisuus voittaa helposti itse teatraalisen taiteen.

Eräs ajankohtainen runoilija näyttää kuitenkin ottaneen oman aikamme suuret poliittiset tapahtumat ja ongelmat monimielisemmän käsittelyn kohteeksi.

Hän käsittelee idän suurvallan itsevaltiasta ja tämän hybristä, rajojen ylitystä ja tästä erityisesti tämän omalle kansalle koostuvaa kärsimystä ja tuhoa. Tuo röyhkeä itsevaltias tuntee auringon laskun maan, lännen uhkaavan ja nöyryyttäneen itseään ja hän kerää miehistä piittaamatta valtavan ja maineikkaan armeijansa ylittääkseen lännen ja idän kuilun ja hyökätäkseen pienen kansan kimppuun vain ajaen omat miehensä kuolemaan ja valtakuntansa tuhoon ja valtavaan kärsimykseen.

Hän käsittelee Afrikasta Välimeren yli Kreikkaan tulleita turvapaikanhakijoita, jotka vetoavat yleiseen ihmisten turvapaikkaoikeuteen samalla laulaen omasta ME-TOO ongelmastaan paetessaan miesten yltiöpäiseksi muuttunutta seksuaalista häirintää.

Hän kirjoittaa maailman uuden vallan järjestyksen epäoikeudenmukaisuudesta ja mielivallasta ja kertoo kuinka sitä kyseenalaistavat filantroopit ja älyköt pannaan väkivalloin kärsimään uuden mielivaltaisen vahvojen oikeuden nimissä.  

Tosin tuo kirjailija kuoli jo 2500 vuotta sitten tarun mukaan taivaalta päähän tippuneeseen ammukseen, kun kilpikonnan napannut kynsiinsä napannut kotka pudotti konnan tappavasti runoilijan otsaluuhun.

Kyse on tietenkin itse länsimaisen teatteritaiteen perustajasta, Aiskhyloksesta, jonka tragedioita Persialaiset, Turvananojat, Seitsemän Thebaa vastaan ja Kahlehdittu Prometheus (nykykäännöksinä Venäläiset, Turvapaikanhakijat, Seitsemän röyhkeää militaristia ja kahlehdittu ihmiskunta) käsitellään tiistaina 24.1 kello 18:45 Markun klassikot luentosarjalla kulttuurikeskus Stoan isossa luentosalissa.

Vapaa pääsy  

Antiikin ajattelun klassikot II

Helsingin työväenopiston luentosarja tiistaisin 10.1-21.3.2023, klo 18:45-20:15. Suuri luentosali. Kulttuurikeskus Stoa. Itäkeskus. Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki

VTT Markku Koivusalo

 

Ajattelun klassikot ovat kulttuurin perustekstejä, jotka ovat syntyneet tietyssä historiallisessa ympäristössä, mutta puhutelleet ihmisiä kautta aikakausien ja saaneet aina uusi ajankohtaisia merkityksiä ja tulkintoja eri aikoina eläen omaa epälineaarista, kerrostunutta ja hyppäyksellistä kulttuurihistoriallista elämäänsä.

Työväenluentokurssilla tutustutaan länsimaisen ajattelun klassikkoteksteihin Markku Koivusalon kanssa. Syksyllä 2022 aloitetaan antiikin Kreikan ajattelun klassikoista ja eeppisestä ajattelusta. Kevättalvella 2023 vuorossa traaginen ajattelu.